In je jaren 30, 40 en 50 werden in veel huizen in Nederland granito vloeren gelegd. Deze vloeren worden in de volksmond ook wel terrazzo vloeren genoemd. Gelukkig hebben de meeste huiseigenaren deze prachtige vloeren altijd omarmd en in hun woning laten liggen. Dat is geen enkel probleem want granito staat bekend om haar bijzonder lange levensduur. Wanneer je deze vloeren goed blijft onderhouden, zul je er je leven lang plezier van hebben.

Heb jij ook zo’n prachtige granito vloer in je woning liggen? Dan ben je vast benieuwd hoe je dit materiaal in topconditie houdt.

De vervaardiging van granito vloeren

Granito vloeren werden vanaf de jaren 30 steeds populairder in Nederland en dus ook veelvuldig toegepast in woningen die destijds en in de jaren daarna werden gebouwd. Granito is de benaming voor een bepaald type vloerafwerking. Deze bestaat voornamelijk uit cement of klei en een variëteit aan natuursteenkorrels. Deze korrels worden gemengd met het cement of de klei en wanneer het oppervlak droog is, wordt dit gepolijst. Zo ontstaat deze typische, mozaïek achtige, vloerbewerking. Gelukkig zijn deze vloeren in veel woningen blijven liggen omdat ze nog altijd enorm geliefd zijn. 

Om ervoor te zorgen dat een granito vloer nóg tientallen jaren meegaat, is het belangrijk deze vloer van het juiste onderhoud te voorzien. Degelijk onderhoud zal er namelijk voor zorgen dat granito er weer stralend bij ligt of kan worden teruggebracht in haar oorspronkelijke staat als er beschadigingen zijn ontstaan.

Het onderhoud van een granito vloer

Een granito vloer onderhouden is gelukkig niet heel ingewikkeld en over het algemeen heb je er maar weinig omkijken naar. Zoals voor elk type vloer geldt ook hier dat het regelmatig schoonmaken van het oppervlak een pré is. Doe dat in dit geval met producten die geschikt zijn voor granito. Omdat dit type vloer vaak in hoge mate kalk bevat (zoals stukjes marmer die er mogelijk in zijn verwerkt), kunnen producten die geen pH-neutrale waarde hebben je vloer aantasten.

Een schoonmaakroutine dient regelmatig te worden herhaald, het liefst elke week. Dat is deels afhankelijk van de intensiteit waarmee de vloer in huis wordt gebruikt, maar je kan je wellicht wel voorstellen dat een wekelijkse dweilbeurt geen overbodige luxe is. Zo loop je bijvoorbeeld dagelijks een hoop stof en zand naar binnen. Zelfs deze kleine zandkorreltjes hebben een schurend effect onder je schoenzolen waardoor je vloer na verloop van tijd een doffe look zal krijgen. Wel zo belangrijk dus om er altijd voor te zorgen dat een granito vloer schoon blijft. Zo weet je zeker dat het over tientallen jaren nog steeds een geliefd oppervlak is in je woning.

Meer handige onderhoud tips lees je op Verbouwleven.nl.