Wat voor zonwering past het beste bij mijn interieur?

Er zijn veel verschillende manieren om de zon buiten de deur te houden in de zomer, maar welke staat het best bij je interieur? Lees snel meer over onder andere shutters gebruiken in je interieur!

Gordijnen en rolgordijnen als klassieke zonwering

Een van de meest gebruikelijk vormen van zonwering zijn natuurlijk gordijnen en rolgordijnen. Veel mensen hebben deze namelijk al in huis hangen voor de privacy, en gebruiken deze in de zomer om de hitte en het licht een beetje buiten de deur te houden. Het nadeel hiervan is dat deze vaak donker van kleur zijn (of zelfs lichtabsorberend), waardoor ze veel warmte opnemen van het zonlicht en deze vervolgens in je huis afgeven, doordat de stof zelf weinig warmte vasthoudt. Hierdoor werkt dit lang niet altijd even goed, zeker wanneer je een gordijn hebt dat een groot gedeelte van de dag in de zon staat. 

Shutters gebruiken in je interieur als zonwering

Je kunt er ook voor kiezen om shutters te gebruiken als zonwering in je woning. Naast het feit dat deze ontzettend mooi staan hebben ze namelijk ook een aantal voordelen ten opzichte van gordijnen. Het voornaamste voordeel is het feit dat je deze gedeeltelijk dicht kunt doen, waardoor je wel daglicht naar binnen krijgt maar geen enorme warmte door het broeikaseffect van het raam. Daarnaast zorgen shutters er ook voor dat het koeler blijft in huis, doordat het hout waar deze van gemaakt worden veel licht naar buiten afketst, zeker als de shutters een lichtere kleur hebben. 

Screens voor thuis gebruiken als zonwering 

Je kunt er ook voor kiezen om screens voor thuis te gebruiken als zonwering. Dit is een vorm van zonwering die buiten je huis zit, en zodoende een stuk beter voor koelte kan zorgen. Dit komt doordat het licht, en de warmte die daarmee gepaard gaat, helemaal niet je huis binnenkomen, en zodoende geen enkele kans krijgen om geabsorbeerd te worden. Ook zorgt dit gelijke voor een fijne plek in de schaduw buiten, waar je lekker kunt zitten op warme dagen. Het nadeel van dit soort zonwering is wel dat het vaak een behoorlijk gedoe kan zijn om ze te laten installeren. Hier staat wel tegenover dat deze vaak ontzettend lang meegaan, en daardoor een goede investering zijn: met goed onderhoud heb je een grote kans dat ze jarenlang meegaan, en je er dus net zo lang plezier van kunt hebben!