Wat je moet weten over de opleveringskeuring 

Veel mensen in Nederland besluiten om een woning of pand te laten bouwen. Dat is ook geen slecht idee, want het brengt veel voordelen met zich mee. In de eerste plaats heb je veel keuzevrijheid. Je kunt zelf bepalen hoe je bepaalde ruimtes gaat inrichten en dat is echt een luxe. Bovendien heb je veel te zeggen over de architectuur, materialen en nog veel meer. Daarnaast heb je dan echt een nieuwbouwwoning en dat geeft toch een gevoel van veiligheid. Het punt is wel dat ook een nieuwbouwwoning gebreken kan vertonen. Een huis of pand wordt immers altijd gebouwd door mensen en die maken nu eenmaal fouten. Daarom is een opleveringskeuring aanvragen ook geen slecht idee. Gelukkig kun je gemakkelijk een opleveringskeuring aanvragen. Maar waarom is een opleveringskeuring dan zo handig en hoe gaat dit in zijn werk?

Het belang van een opleveringskeuring

Wanneer je een huis hebt laten bouwen, dan ben je daar hartstikke blij mee. In je enthousiasme vergeet je misschien dat er ook gebreken kunnen zijn. Het gaat dan misschien niet om gebreken die direct zichtbaar zijn, maar om gebreken die later kunnen ontstaan door een bouwfout. Wanneer je geen opleveringskeuring uit laat voeren, dan krijg je nadien discussie. Vaak is het dan ook niet mogelijk om daarna nog aan te kloppen bij het bouwbedrijf. Je bent slechts enkele honderden euro’s aan een keuring kwijt en het is dan ook niet de moeite waard om risico’s te nemen. 

De verschillende stappen bij een bouwkundige keuring

Een opleveringskeuring moet natuurlijk op het juiste tijdstip uitgevoerd worden. Daarom moet de bouwkundige inspecteur ook aanwezig zijn bij de officiële oplevering. De aannemer moet er dus ook bij aanwezig zijn en met zijn drieën gaan jullie aan de slag. Tijdens de keuring is het van belang om duidelijke vragen te stellen. Overleg ook goed met de andere partijen tijdens jullie keuring. Na de keuring moeten jullie allebei een proces-verbaal bij de aannemer tekenen. Binnen enkele dagen ontvang je vervolgens het rapport en daarna is de keuring geslaagd. Je kunt dan met een gerust hart in je nieuwe woning wonen!