Wanneer is dakreparatie nodig?

Daken hebben veel te maken met slijtage en beschadiging als gevolg van weersomstandigheden en andere factoren. Wanneer er sprake is van schade aan het dak, is het belangrijk om snel te handelen en de nodige reparaties uit te voeren om verdere schade en kosten te voorkomen. In deze blog lees je wanneer en waarom een dakreparatie nodig is.

Hoe weet je wanneer het dak moet worden gerepareerd?

Eigenlijk is het best logisch, maar je repareert een dak als er schade aan het dak wordt ondervonden. Zitten er scheuren in de dakbedekking, heb je last van een lekkage of ligt het dak vol met kapotte dakpannen? Dan is het tijd voor een reparatie aan het dak.

Het is dus belangrijk om regelmatig te kijken of de kwaliteit van het dak nog van hoge kwaliteit is. Je weet wanneer je dak aan een reparatie toe is bij de volgende kenmerken:

Lekkages:

 • Waterdruppels of vochtplekken op de muur of plafond
 • Water dat door het dak sijpelt
 • Schimmel of rottend hout

Veroudering:

 • Dakbedekking die meer dan 15 jaar oud is
 • Losse of ontbrekende dakpannen
 • Barsten of scheuren in de dakbedekking

Stormschade:

 • Dakpannen die zijn losgewaaid
 • Takken of andere objecten die op het dak zijn gevallen
 • Beschadigde dakgoten

Waarom is dakreparatie belangrijk?

Dakreparatie is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je dak in goede staat blijft. Een dak dat is in slechte staat kan leiden tot problemen met je huis, zoals waterlekkage of schade aan de structuur van het huis. Dakreparatie voorkomt deze problemen en zorgt ervoor dat je huis veilig en gezond blijft.

Hoe voorkom je ernstige schade aan het dak?

Het voorkomen van dakreparaties is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om je dak in goede staat te houden:

 1. Laat regelmatig een inspectie uitvoeren
 2. Maak de dakgoten regelmatig schoon
 3. Snoei bomen in de buurt van het dak
 4. Verwijder sneeuw en ijs van het dak in de winter

Wat kost het om een dak te repareren?

De prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type dakbedekking, de omvang van de schade, en de hoogte van het dak.

De prijzen voor kleine reparaties aan daken met dakpannen of leisteen bedragen tussen de € 150 en € 800. Voor grotere reparaties zijn de kosten hoger, tussen de € 300 en € 1200.

Gemiddeld kost het vervangen van de zwakke gedeeltes op een plat dak € 250 tot € 300 per m². Voor een hellend dak is dit gemiddeld € 150 tot € 350.
Voor meer informatie over de kosten en uitgebreide uitleg raden we je de website Dakdekkersgids.nl aan.