Regel deze dingen met je woning als je gaat scheiden

Op het moment dat jij en je partner gaat scheiden moeten jullie alle bezittingen samen gaan verdelen. Voor het ene stel gaat dit veel eenvoudiger dan voor het andere stel. Voor Meer informatie over hoe jij je scheiding kunt regelen met hulp ga je naar de website.

Zoek uit wie de eigenaar is van het huis

Zodra jij en je partner er dus voor kiezen om te gaan scheiden, moeten jullie dan ook gaan bekijken wie welke bezittingen mag houden. Wanneer jullie beschikken over een eigen woning moet er ook gekeken worden wie deze krijgt en wie er een andere woning moet gaan zoeken. Bij sommige stellen is het erg simpel wie de woning krijgt. Bij hen staat er enkel één naam op de woning en is deze door het huwelijk niet direct ook van de partner. In dat geval mag de eigenaar van de woning deze natuurlijk houden. Helaas is dit vaak niet mogelijk, omdat de woning door het huwelijk ook van de partner is. Jullie moeten dan samen gaan bedenken wie er in het huis mag blijven wonen.

Beide partners zijn eigenaar van de woning

Wanneer jullie het huis samen hebben gekocht of als jullie door de huwelijkse voorwaarden beide eigenaar zijn van het huis, dan moet je samen gaan uitvogelen wie van jullie erin mag blijven en wie er moet vertrekken. Jullie kunnen er ook samen voor kiezen om de woning te verkopen en beide iets nieuws te zoeken met het geld dat het huis oplevert. Op het moment dat beide partners eigenaar zijn is het dus een stuk lastiger om te bepalen wie er in de woning mag blijven wonen. Als jullie er samen niet uitkomen, kun je de hulp inschakelen van een mediator. Via Mediation Utrecht kunnen jullie samen gaan kijken naar alle mogelijkheden en bekijken wat voor een ieder het gunstigst is.

Regel dit met jullie woning

Op het moment dat jullie iemand hebben gekozen voor de woning, moeten jullie een aantal dingen gaan regelen. Allereerst is het belangrijk om de woning op de naam te zetten van de partner die in de woning blijft wonen. Bovendien moet de hypotheek op diens naam komen te staan. Hiervoor moet jullie bank wel eerst toestemming geven. Krijg je deze toestemming niet? Dan kun je zoeken naar een nieuwe bank of de woning verkopen. Afhankelijk van overwaarde of onderwaarde kan het voorkomen dat één van jullie de ander een bedrag moet gaan betalen.