Redenen om jouw huis te laten schatten

De waarde van een woning kan om de zoveel tijd veranderen. Dit komt omdat de huizenmarkt zeer wisselend is. Binnen enkele weken kunnen de huizenprijzen al stijgen of zakken en daarom is het belangrijk om je huis regelmatig te laten schatten. Gelukkig kun je bij verschillende vastgoedbedrijven voor een gratis schatting van je huis gaan. Het is niet alleen leuk om te weten wat je huis waard is, maar in sommige situaties is het zeer praktisch en zelfs verplicht. We bespreken de verschillende redenen om je huis te laten schatten door een expert. 

Je bent van plan om een nieuwe hypotheek af te sluiten

Het kan zijn dat je niet tevreden bent met je huidige hypotheek en daarom een nieuwe wilt afsluiten. Misschien vind je het rentebedrag te hoog, of heb je gewoon geen goed contact met de verstrekker. Dan kun je een hypotheek ergens anders afsluiten, maar dan moet je wel weten hoeveel de woning waard is. Anders kan de nieuwe hypotheekverstrekker niet berekenen wat de maandelijkse lasten gaan zijn. 

Huis laten schatten bij verkoop van de woning

Bij de verkoop van je woning moet je wel weten wat de precieze waarde is. De waarde is natuurlijk een schatting, maar op basis daarvan kun je wel een verkoopprijs bepalen. Een taxateur kan de woning voor je schatten en ook een verkoopprijs adviseren. Je gaat uiteindelijk zelf over de verkoopprijs, maar deze moet wel enigszins realistisch zijn. 

Huis taxeren bij een echtscheiding

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd en ben je van plan om te scheiden? Dan moet de waarde van jullie bezittingen natuurlijk eerlijk verdeeld worden en ook in dat geval moet je het huis laten taxeren. 

Daarnaast zijn er nog verschillende andere redenen voor een waardeschatting. Misschien wil je bijvoorbeeld extra hypotheek aanvragen voor een verbouwing of een verduurzaming. Met de nieuwe waarde kun je een extra hypotheek aanvragen en vervolgens je woning verduurzamen of verbouwen. Je kunt je huis bij verschillende taxateurs laten schatten. Sommige bedrijven doen het ook gratis en Heylen Vastgoed is daar een goed voorbeeld van.