Je eigen zonne-energie opwekken met zonnepanelen

Het opwekken van je eigen energie is nog nooit eerder zo makkelijk geweest. Vooral gezien de huidige tijd, waarin de prijzen voor zowel gas en elektra blijven stijgen, is het wel zo fijn dat je je energierekening door het opwekken van je eigen stroom nog enigszins in de hand kunt houden. Het is daarom dus ook raadzaam om eens serieus te overwegen om zonnepanelen te laten plaatsen op je dak. Niet alleen is dit een stuk beter voor het milieu, maar zorgt het ook voor een flinke besparing op je maandelijkse lasten. Wil jij weten waar je allemaal op moet letten, zodat jij je eigen stroom kunt opwekken met zonnepanelen? Dan hebben wij een aantal handige tips voor je!

Hoeveel stroom verbruik je?

Voordat er kan worden bepaald hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je volledig stroomvoorziening zelf te kunnen opwekken, is het belangrijk dat je weet hoeveel of je ongeveer verbruikt. Dit kun je natuurlijk eenvoudig achterhalen aan de hand van vorige jaarafrekening, maar je kunt het ook op basis van een inschatting doen. Vooral wanneer je situatie is veranderd en je bijvoorbeeld een zwembad hebt laten plaatsen, ineens op inductie bent gaan koken of kinderen hebt gekregen, kan het zijn dat je een stuk meer gaat gebruiken in de toekomst. Je kunt het daarom beter wat hoger aanhouden, zodat je later niet alsnog één of twee panelen hoeft bij te laten plaatsen.

Vraag meerdere offertes op

Je zult verwachten dat prijzen voor het laten plaatsen van zonnepanelen redelijk bij elkaar in de buurt zullen liggen. Toch is dit niet altijd het geval. Uiteraard kan er een keer wat geld tussen zitten bij verschillende bedrijven, maar wanneer je er tijdens het opvragen van meerdere offertes achterkomt dat dit verschil wel heel groot is, dan is het verstandig om hierover eens met het desbetreffende bedrijf in contact te treden. Het is daarom dus ook altijd raadzaam om bij uitgaves van dergelijke omvang meerdere offertes uit te vragen, zodat je niet alleen zeker weet dat je niet teveel betaald, maar dat je ook een inschatting kunt maken van de eventuele kosten.

Kies niet alleen op basis van prijs

Het is na het opvragen van verschillende offertes natuurlijk enorm verleidelijk om direct te kiezen voor het bedrijf die het voordeligst is. Toch is dit niet altijd verstandig om te doen. Kijk daarom ook vooral naar de aanvullende voorwaarden, zoals garanties en andere zaken. Je kunt misschien wel voordelig uit zijn, maar wanneer je bij problemen de hoofdprijs moet betalen omdat er geen garantie meer op je zonnepanelen zit, heb je er natuurlijk nog weinig tot niets aan.

Als je de juiste keuze hebt gemaakt kun je uiteindelijk een hoop geld besparen met zonnepanelen. Zo hou je een mooi extraatje voor een reis naar de zon!