Huis kopen: hoeveel hypotheek kan ik opnemen?

Je wilt graag een huis kopen, superleuk en superspannend natuurlijk. Maar hoeveel kan ik lenen is een vraag wat veel voorkomt bij mensen die graag een huis willen kopen maar niet weten hoe en waar ze moeten beginnen om een huis te kopen. Starters, jonge stellen, alleenstaanden, ondernemers, zzp’ers noem het maar op.

Berekenen

Als je wilt weten hoeveel hypotheek je kan opnemen moet je een paar dingen doen. Het eerste wat je moet doen is je jaarinkomen opzoeken. Dit is heel belangrijk want zonder je jaarinkomen kan je niet lenen. De bank wil ook weten hoe oud je bent. Je zal wel dingen wat moeten ze daar nou mee. Stel je gaat over een paar jaar met pensioen dan gaat dit effect hebben of je wel een hypotheek mag opnemen. De bank kijkt niet alleen wat jouw inkomen is maar ook de manier waarop je het verdient. Een hypotheek mag gemiddeld 4,5 keer zo hoog zijn als je bruto inkomen. Dus stel je verdient 30.000 euro per jaar dan zou je hypotheek maximaal 135.000 euro zijn. Heb je bijvoorbeeld een vast contract dan kan je waarschijnlijk meer lenen dan als je geen vast contract hebt. Zo weten ze of je inkomen vast is of flexibel.

Ga je alleen wonen of wil je een hypotheek opnemen met je partner. Als je dus een huis koopt met je partner telt zijn of haar inkomen ook mee. Zijn of haar inkopen telt niet helemaal 100% mee. Vanaf 2022 is dat 90% geworden. Je moet ook controleren hoeveel spaargeld je hebt. Bekijk ook of je overwaarde hebt op het huis waar je nu in woont en uiteindelijk dus uit wil. Dit is ook belangrijk want dat geld kan je weer goed gebruiken voor je hypotheek. Als je dat allemaal hebt gevonden en goed genoteerd hebt kan je kijken of je nog maandelijkse vaste lasten hebt. Bijvoorbeeld als je nog studieschuld moet afbetalen. Op basis van al deze informatie kunnen we kijken hoeveel hypotheek je kan opnemen. Al deze informatie is super belangrijk als het gaat om het opnemen van een hypotheek.

Financiële verplichtingen

Je hypotheek betaal je maandelijks. Om erachter te komen welke bedrag jij per maand moet gaan betalen voor je hypotheek moet de bank weten wat je andere maandlasten zijn. Heb je bijvoorbeeld een creditschuld die je moet af betalen of betaal je alimentatie? En hoeveel is dat dan? Ook wat ik al zei een studieschuld. Erg veel schulden staan bij het bureau krediet registratie geregisterd, op een eventuele studieschuld na.

Toch doe je er goed aan om een eventuele studieschuld mee te berekenen, je wilt immers niet dat jij je hypotheek uiteindelijk niet betalen kunt en hierdoor verder in de schulden komt te zitten.

Rentes

Het daadwerkelijke hypotheek bedrag dat jij op kunt nemen staat ook in verhouding met de hoogte van de rentes. Hoe hoger de rentes zijn, hoe lager het bedrag uitvalt dat je zou kunnen opnemen. Let op: als je je afvraagt hoeveel kan ik lenen voor een hypotheek, doe je er goed aan om dit door een deskundige te laten onderzoeken. Zo weet je zeker dat je op safe speelt.