Dit zijn de tuintrends voor 2023 

Wanneer een nieuw jaar aanbreekt, komen er een paar maanden later weer knoppen aan de bomen en struiken in de tuin. Voordat het bloeiseizoen losbarst, is er een periode waarin je de tuin aan de hand van de nieuwste tuintrends kunt inrichten, klik hier om deze te vinden.

De juiste verlichting kan iedere tuin opleuken 

Sfeervolle verlichting komt op steeds meer plekken in huis terug. De laatste jaren zijn er tal van innovaties geweest op het gebied van licht. Spotjes en lichtstrips kunnen nu namelijk worden ingesteld in iedere mogelijke kleur, wat als gevolg heeft dat verlichting laten inbouwen op een bepaalde plaats nog meer de moeite waard wordt. Het is mogelijk om naast je tuin te verlichten ook de sfeer te veranderen door de lichten aan te passen. Dit is een fijne trend, want mocht een bepaald kleurenschema uit de mode raken dan pas je het licht dus vervolgens aan de nieuwe trend aan. Je kunt zelf ook verschillende kleuren voor bepaalde gelegenheden hebben, bijvoorbeeld wanneer je nog laat buiten zit of je een tuinfeestje hebt.   

Verlichting op alle mogelijke plaatsen 

Verlichting kan geplaatst worden onder traptreden, als spotjes laag bij de grond of gewoon tegen de muur. Het is er natuurlijk van afhankelijk wat datgene is dat jij bij nacht in de tuin wilt belichten. Planten en struiken zijn vaak een belangrijk onderdeel van een tuin. Bij nacht is er vaak niks tussen het groen te onderscheiden en wordt het één grote zwarte massa, boomverlichting kan daar verandering in brengen. De planten die je ook graag wilt kunnen bewonderen als de zon onder is, kun je laten beschijnen door grondspotjes. Het licht dat van onderaf de boom beschijnt geeft een schitterend effect. Aankomend jaar gaat dit naar alle waarschijnlijkheid in nog meer tuinen te zien zijn. 

Hout en groen laten terugkomen in de tuin 

De opmars van het gebruik van hout in tuinen is al even bezig. In combinatie met planten kan dit hout een fijne omgeving creëren. In principe is een compleet bos hiervoor niet nodig, een enkele plantenbak doet ook al wonderen bij het aankleden van de achtertuin. De elementen die van hout gemaakt kunnen worden zijn dan bijvoorbeeld, banken, schotten, de klassieke schutting maar natuurlijk ook de ondergrond. Een grote hoeveelheid hout in combinatie met groen versterkt het buitengevoel. Wanneer je hier dan ook het juiste licht bij hebt, kun je hier heel de dag door tot rust komen. Wanneer jouw tuin dit allemaal nog niet heeft, is het wellicht verstandig om volgend jaar met de trend mee te gaan.