Balkon planten inspiratie (2022)

Nederland is een klein land met één van de hoogste bevolkingsdichtheden ter wereld. Niet zo gek dus dat de overheid steeds meer inzet op hoogbouw. Met name in de randstad schieten hoge woontorens als paddenstoelen uit de balkon. Steeds meer mensen zullen dus wonen in een huis zonder tuin, maar met een balkon.

Toch hebben veel mensen graag groen om zich heen. Een groene omgeving is niet alleen mooi, maar draagt ook bij aan je gezondheid. Door je te omringen met planten kom je namelijk tot rust. Niet zo gek dus dat veel bewoners van een appartement hun balkon graag omtoveren in een klein tuintje. 

Een grote boom of een vijver vol met waterplanten behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Vandaar de vraag, welke balkon planten zijn wel geschikt? hierbij onze tips en inspiratie!

Balkon planten weersomstandigheden

De weersomstandigheden rond een balkon

We vergeten nog wel eens dat een plant meer nodig heeft dan enkel water. Er zijn een hoop zaken die invloed hebben op het succes van een plant. Denk onder andere aan de luchtvochtigheid, temperatuur, en hoeveelheid licht. Als dergelijke factoren niet in balans zijn, zal je plant niet groeien of erger nog: sterven. 

Het is goed om je te realiseren dat de weersomstandigheden rond een balkon behoorlijk extreem kunnen zijn. Zo kan het op hoge hoogtes bijvoorbeeld enorm waaien. Fragiele planten en veel bloemen kunnen hier slecht tegen. Ook kan het aantal effectieve zonuren een stuk hoger zijn dan in een tuin. Op de grond is er namelijk geregeld slagschaduw van andere objecten rondom de plant. Op een balkon is dit vaak niet het geval. Als je een balkon op het zuiden hebt zou het zomers zomaar kunnen dat je planten 16 uur lang in de zon staan. Veel planten kunnen hier niet tegen!

Tips om planten op een balkon te plaatsen

We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat je geen balkon hebt waar je een meter aarde op kunt storten. Bomen en struiken planten in de grond is dus helaas niet mogelijk. Wil je jouw balkon toch graag vergroenen? Plaats dan potten en plantenbakken op de grond. Denk hierbij wederom aan hoe winderig het is op jouw balkonnetje. Kies liever voor stevige potten en zorg ervoor dat ze niet van je balkon af kunnen waaien tijdens een storm om ongelukken te voorkomen.

Daarnaast zijn er ook leuke plantenbakken voor over de rand van je balkon te koop. Deze bakken zijn vooral geschikt voor stadse balkonnetjes die niet al te hoog en open zijn.

Klein balkon planten

Planten voor een klein balkon

Een belangrijke factor in de keuze van planten voor je balkon is natuurlijk de grootte. Op een klein balkon passen simpelweg niet dezelfde planten als op een groot balkon. Toch zijn er genoeg geschikte planten te vinden voor een klein balkon. 

Klein balkon planten inspiratie

  • Klimplanten — Zo benut je de hoogte
  • Lavendel — Klein maar kleurrijk
  • Viooltjes — Kleine maar sterke bloemen`
Balkon plant olijf

Planten voor een groot balkon

Op een groot balkon kun je logischerwijs iets meer uitpakken. Gelukkig komen grote balkons steeds meer voor. Door moderne technieken is een balkon van drie meter diep zonder extra ondersteuning mogelijk. Mits de hoogte toereikend genoeg is, is een dergelijk balkon geschikt zelfs geschikt voor het plaatsen van kleine bomen in een plantenbak.

Groot balkon planten inspiratie

  • Olijfboom — Langzaam groeiend en een zonaanbidder
  • Trachycarpus fortunei — Winterharde palmboom
  • Hortensia — Grote kleurrijke bloemen
Balkon moestuin planten

Moestuintje op je balkon

Naast planten ter decoratie is een balkon natuurlijk ook prima geschikt voor een kleine moestuin. Er zijn meerdere plantenbakken beschikbaar speciaal ontworpen voor een moestuintje. Deze bakken hebben de ideale hoogte om in te kunnen werken. Zo kun je eenvoudig plantentjes planten en oogsten.

Moestuin planten voor op een balkon

  • Rozemarijn — Kan tegen extreme droogte
  • Munt — Heeft weinig ruimte nodig
  • Aardbeien — Geen last van slakken!

Genoeg opties dus om jouw balkon in een jungle te laten veranderen! Door de juiste planten te selecteren kun je zelfs midden in de stad genieten van groen. Dus laptop dicht, telefoon uit, en naar het tuincentrum.

Gerelateerde leestip: hoe heten de gele bloemen langs de weg?