5 manieren om jouw maandelijkse lasten te verlagen

De gas- en energiekosten zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Veel woningeigenaren komen hierdoor in de financiële problemen bij het betalen van de maandelijkse lasten. Om de maandelijkse lasten te verlagen zijn veel huiseigenaren, mede geholpen door overheidssubsidies, druk bezig met het verduurzamen van hun woning. In deze blog 5 manieren om jouw maandelijkse lasten te verlagen.

Isoleren van de woning

Jaren 30 woningen zijn erg populair, maar een nadeel van deze woningen is dat ze vaak niet goed geïsoleerd zijn. Door goede isolatie zorg je ervoor dat de warmte (en koelte) veel beter binnenshuis blijft en niet zo snel verloren gaat. Zo kan je ervoor kiezen om het dak, de plafonds, muren en vloer te isoleren, maar ook dubbel glas is een vorm van isolatie. Hierdoor hoef je minder te stoken wat een flinke besparing kan opleveren. Extra voordeel, je verlaagt hiermee ook je CO2-uitstoot.

Zonnepanelen

Bij de meeste nieuwbouwprojecten is het verplicht om zonnepanelen aan te schaffen en ook steeds meer bestaande woningen en kantoorpanden hebben zonnepanelen op het dak liggen.. Dat is ook niet zo gek, mede door overheidssubsidies is het heel interessant geworden om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen leveren een flinke besparing op de maandelijkse energielasten. Ook draagt die mede bij aan de verlaging van de CO2-uitstoot

Vloer- & plafondverwarming

Waar vloerverwarming wordt gezien als een luxe, levert het doorgaans ook nog eens een flinke besparing op de energiekosten. Dit komt doordat er efficiënt warm water door de leidingen onder de vloer gepompt worden waardoor de woning verwarmd wordt. Wanneer de woning goed geïsoleerd is, heb je het binnenshuis op een aangename temperatuur zonder dat je hier flink voor hoeft te betalen. Daarbij wordt de warmte van het water optimaal gebruikt om zo weinig mogelijk energieverlies te hebben. Naast verwarmen kan je bij warm weer een woning met vloerverwarming ook verkoelen. Ideaal voor wanneer bij warme zomerdagen de zon de gehele dag zorgt voor hoge temperaturen binnenshuis. Behalve vloerverwarming bestaat er ook plafondverwarming. Plafondverwarming werkt op precies dezelfde manier en kan het huis verwarmen en verkoelen, maar in plaatst van dat de warmte/koelte vanuit de vloer komt, komt dit vanuit het plafond.

Warmtepomp

Vooral in nieuwbouwhuizen en appartementen zie je steeds vaker warmtepompen als vervanging van de cv-ketel. De nieuwbouwhuizen worden, in combinatie met de zonnepanelen, steeds vaker gasloos en energieneutraal opgeleverd. De warmtepomp zorgt ervoor dat het binnenshuis constant de juiste temperatuur is. Dit doet het door (warme) lucht van buiten naar binnen te pompen. Mensen die kiezen voor een warmtepomp gaan hierdoor vaak volledig gasloos. Dit zorg voor een flinke besparing op de maandelijkse lasten en zorgt daarbij ook voor een flinke verlaging van de CO2-uitstoot.

WTW-installatie

Een WTW-installatie voorziet je woning van verse ventilatielucht. Een WTW-installatie haalt gefilterde verse buitenlucht naar binnen via de warmtewisselaar en pompt tegelijkertijd oude lucht, vervuilde lucht naar buiten. Dit draagt bij aan een gezondere leefomgeving. In de WTW-installatie kruizen deze luchtstromen, waardoor de buitenlucht automatisch verwarmd wordt met de restwarmte van de oude lucht. Tijdens de warme zomermaanden werkt dit principe juist andersom waardoor het ook binnenshuis weer aangenaam wordt. Door gebruik te maken van de restlucht, levert de WTW-installatie een flinke energiebesparing op.